maandag 9 mei 2011

0 reacties
categorie: Maatschappij

‘Het is een moeilijke dag vandaag’

Ineens was hij weg. Stond hij er niet meer. Een gekke gewaarwording. De afgelopen jaren was hij elke dag op dezelfde plek te vinden. Van het moment dat de winkel open ging tot sluitingstijd. En nu was ‘onze’ straatkrantverkoper verdwenen.

straatkrant

Had hij er tabak van? Vond hij het mooi geweest dag in dag uit met de krant te staan leuren in hitte en kou? Of was er iets gebeurd? Zou het niet goed met hem gaan? Hij zou toch niet... Liever wilde ik denken dat hij zo veel had verdiend aan het verkopen van de krant dat hij nu in een luxe huis zat te genieten van zijn gespaarde geld.

Een paar jaar geleden had hij het stokje overgenomen van zijn Poolse vriendin. Sindsdien verkocht hij, bijna altijd vrolijk, de krant aan passerende klanten die zich een weg haastten naar de groente-, brood-, of vleesafdeling of die juist volle tassen naar buiten sleepten.

Ik was er ook zo een. Elke keer als ik, met uitpuilende plastic tassen en een volgepropte handtas waar de prei nog uitstak, gebogen onder het gewicht van de luxeartikelen voorbijliep, voelde ik me een beetje opgelaten. Ook al had ik al het recentste exemplaar in tweevoud thuis liggen. Opgewekt groette ik hem dan en hij zei altijd vriendelijk gedag terug.

Soms werd mijn geweten het teveel. Als ik weer eens zwaarbeladen voorbij hobbelde en hij van zijn ene been op zijn andere stond te wippen om de koude van de sneeuw of regen te bevechten. Of als hij getooid door straaltjes zweet de hitte probeerde te doorstaan. Dan kocht ik een krantje en bedankte hij blij.
- ‘Het is een moeilijke dag vandaag.’
- ‘Oh?’ [schuldgevoel]
- ‘Ja, weinig klanten’

Of hij zei, als ik zei dat ik de krant al (drie keer) had en hem wat geld toestopte, dat hij daar een kopje koffie van ging drinken.

Nu is dus zijn plek vooral leeg. Soms staat er iemand. De kleine Aziatische jongen bijvoorbeeld of een oudere man. Maar niet ‘onze’ straatkrantman. Hoewel ook zij beleefd groeten, is het anders. Zij passen niet op de hond die mee wilde wandelen, maar niet naar binnen mag. Ze snellen niet toe als een volgeladen doos het bijna begeeft onder zijn gewicht.

Laatst ontmoette vriend M. hem in de stad. Alsof hij een oude maat zag, kletste de straatkrantverkoper honderd uit. De ene keer bracht hij zijn tijd hier door, dan weer daar. Hij had niet echt een vast plekje meer. Hij is bezig met zijn comeback. Enkele maanden was hij geveld door bronchitis. Maar nu stond hij er weer. Ergens anders, maar hij was er weer.

Reageer Vorige pagina
 

Veronique: "Mooi geschreven!"

Laat een reactie achter

Naam Reactie Bent u een spam-robot?   Ja    Nee