woensdag 4 mei 2011

0 reacties
categorie: Publicaties

Pofbroeken, loungebanken en social media

Sherry als de nieuwe prosecco, de harembroek als nieuwe minirok, exotische reizen als het nieuwe Spanje en Belgen als de nieuwe Nederlanders. Was je enkele jaren geleden nog helemaal hip als je aan pilates deed, nu ben je dat alleen als je sh’bam doet of op z’n minst bikram yoga.

Met de zomer in aantocht moet er weer de nodige aandacht besteed worden aan de tuin. Weg met de serres en stenen platjes, kom maar op met de loungebanken en foto’s op canvas voor aan de buitenmuur; de tuin is een verlengstuk van je huiskamer.

Lees je dit artikel over een halfjaar, dan is voorgaande alweer passé. En komt dit je over tien jaar onder ogen, dan rol je onder de tafel van het lachen. Waarom zou je immers een gekke pofbroek aantrekken of een bank met kussens in de Hollandse kou zetten?

Dat is het lot en de lol van trends. Ze zijn in beweging en die eeuwigdurende fluctuatie van modeverschijnselen houdt menigeen bezig. Fons Maenhoudt bijvoorbeeld. Hij doet al ruim tien jaar onderzoek naar trends en trendwatching. Met zijn boeken Trends Herkennen, Begrijpen, Gebruiken, Creëren en Trends in de toekomst- Trendwatching kan je leren doet hij uit de doeken waarom trends belangrijk zijn en hoe je ze beter kunt begrijpen. Zijn publiek: ondernemers, verkoopmanagers, marketingbureaus, modeontwerpers, designers en kunstenaars. Die moeten hun cliëntèle immers op de wenken bedienen, willen ze zelf overleven in hun eigen markt.

Feit is dat trends er zijn. Je kunt er niet omheen, ze zijn waardevol, vertellen dat er iets aan de hand is en heeft altijd te maken met maatschappelijke levensomstandigheden. Plus, ze bepalen ons doen en laten. Ze zijn er nooit zomaar ineens, maar ontwikkelen zich tot een bepaald punt, waarna de trend grote kans heeft om uit te groeien, volgens Maenhoudt, zo is op internet te lezen.

Omdat ze in alle lagen van de bevolking en in elke subcultuur voorkomen, is het thema trends enorm breed. Je leest over de inmiddels langdurige trend social media en wat z’n waarde is, en over de angst voor anticonceptie bij meisjes en vrouwen in Ghana. Toch denken de meeste mensen wellicht het eerst aan mode als ze het woord trends horen. Daarom ook een beeldende update over de zomermode van de Nederlandse fashion. Op deze manier weet je één ding is zeker: je loopt komende maand voorop als het gaat om wat hip is en wat niet.

Reageer Vorige pagina
 

Laat een reactie achter

Naam Reactie Bent u een spam-robot?   Ja    Nee