zaterdag 2 oktober 2010

0 reacties
categorie: Publicaties

Ruimte

Met ruim 16,6 miljoen mensen in Nederland moeten we één vierkante kilometer per persoon gemiddeld met 499 anderen delen. Mits je niet in Amsterdam, Den Haag, Leiden of Haarlem woont, daar ligt het cijfer namelijk tien keer hoger. Wil je letterlijk ruimte om je heen, dan moet je naar Friesland, Drenthe, Overijssel of Zeeland. Of je kunt het buiten Nederland zoeken. Genoeg plekken waar ruimte in overvloed is.

Helaas is ruimte – of leegte, zoals je het in sommige gevallen ook kunt zien – niet altijd positief. Wordt er niet door mensen ingegrepen, dan zal de Sahara bijvoorbeeld steeds verder oprukken. 96 miljoen euro moet genoeg zijn om een groene zone van 7.100 kilometer in Afrika te planten. Die zal lopen van Senegal in het westen naar Djibouti in het oosten. De muur van groen zal elf Afrikaanse landen doorkruisen.

Die groene muur is dan misschien te zien vanuít de ruimte. Als je heel vermogend bent, kun je dat uitzicht nu ook daadwerkelijk bewonderen. Tenminste, dat hoopt rijkaard Mário Ferreira, aldus de Volkskrant van 25 september. Hij telde 150 duizend euro neer voor een particuliere ruimtereis; vier minuten gewichtloos door de ruimte zoeven en vier minuten terug de dampkring door. Of hij uiteindelijk veel tijd heeft om uit het raampje te kijken, valt te betwijfelen natuurlijk.

In diezelfde Volkskrant van zaterdag 25 september werd bericht over de Amerikaanse natuurkundige Greg Landsberg. Hij heeft een nieuwe theorie gevonden voor het probleem van de verdwijnende ruimtelijke dimensies, claimt hij. Landsberg plus collega’s vermoeden dat het aantal ruimtelijke dimensies in het heelal afhankelijk is van de schaal waarop je dingen bekijkt. Hoe nauwkeuriger je kijkt, hoe minder dimensies er zijn. Hij vergelijkt in het artikel ruimte met een opgefrommeld vloerkleed; een driedimensionale structuur. Kijk je er echter beter naar, dan zie je dat het om een tweedimensionaal kleed gaat. En door een loep ziet het er weer anders uit: het hele kleed is geweven van een enkele eendimensionale draad. Dat zou dus ook het geval kunnen zijn met de ruimte, denkt Landsberg. Op de vraag boven het artikel ‘Doorbraak of gelul in de ruimte?’ wordt uiteindelijk niet echt antwoord gegeven. Zeker is dat Landsberg een heleboel kritiek te verstouwen heeft, en dat veel mensen naar het laatste deel van de vraag neigen.

Dat het begrip ruimte veelomvattend is, blijkt uit bovenstaande voorbeelden. En dit zijn er nog maar drie. Wat te denken van wiskundige ruimte? Of filosofische? Deze maand komen heel wat ‘ruimtes’ voorbij. De ruimte in het Sahara-verhaal bijvoorbeeld. Maar ook: hoe klein wordt je ruimte als je niet echt ziek bent? En de ruimtelijke illusie van het panorama. Rest ons te zeggen: houd wat ruimte vrij om zo af en toe VersPers te bezoeken de komende weken.

Reageer Vorige pagina
 

Laat een reactie achter

Naam Reactie Bent u een spam-robot?   Ja    Nee