donderdag 23 september 2010

0 reacties
categorie: Maatschappij

Bach op het station

In de strijd tegen overlast gaan de NS en Prorail Bach inzetten op station Overvecht in Utrecht, zo schreef de Volkskrant onlangs. Een woordvoerder zegt in deze krant: ‘Hopelijk vinden hangjongeren het minder stoer om op een station met de sfeer van deze muziek te zijn.’

Opera!

Die kans zit er wel in. Ik vind het een uitstekend idee. In de metrogangen van verschillende wereldsteden weerklinkt vaak klassieke muziek om gespuis tegen te gaan. In plaats van in een smoezelig ondergronds gangenstelsel waan je je ineens – met wat fantasie – in een koffietent op zondagmorgen.

Nu zijn er meer wapens om de strijd mee aan te gaan, maar die lijken niet zo geschikt. De Mosquito’s bijvoorbeeld, kastjes die een scherpe pieptoon verspreiden en daarmee jeugdige oren irriteren. Die zijn geen optie op stations omdat ze niet alleen de ongewenste jeugd wegjagen, maar ook een groot deel van de reizigers.

Daarom Bach dus, niks mis mee. Al is het jammer dat hij nooit een opera heeft geschreven. Niet alleen omdat opera prachtig is, maar ook omdat ik denk dat dit genre wel eens erg effectief kan zijn tegen de beoogde groep mensen. Zo ontmoette ik enige tijd geleden op De dag van de Dijk een lijzige jongen die een beetje stoned uit zijn ogen keek en die wilde weten waar hij beland was. Nou, hij was beland in een Rotterdams park waar verschillende evenementen plaatsvonden ter ere van deze dag. Zo waren er workshops voor amateurfotografen en was er een openluchtopera (het verband met water ontgaat ook mij een beetje).

Toen ik een verhaal begon af te steken over fotografie, onderbrak hij me met iets over een mitrailleur en schieten (ik zal hem niet citeren). Geshockeerd, en ineens een beetje bang, stond ik met mijn mond vol tanden. Hij zwetste nog wat over geschiedenis en een slechte jeugd en liet me verbijsterd achter. Omdat ik ervan uitga dat hij met zijn woorden alleen zijn aversie tegen opera probeerde te onderstrepen, lijkt dit muziekgenre me een geschikt middel om dit soort jongeren van bepaalde plekken te weren.

Ik opteer voor Puccini of Donizetti. Vooruit, Verdi of Bellini kan ook goed. Ligt lekker in het gehoor, is niet al te ingewikkeld en zal misschien wel bijdragen aan een nieuwe generatie operaliefhebbers. Hoe dan ook, al wordt het toch Bach, ik kan niet wachten weer op station Overvecht op de trein te stappen.

Reageer Vorige pagina
 

Laat een reactie achter

Naam Reactie Bent u een spam-robot?   Ja    Nee